1. Home
  2. Přehlídky a festivaly
  3. Do Mladé Boleslavi se vrací jedinečný festival slam poetry
Do Mladé Boleslavi se vrací jedinečný festival slam poetry

Do Mladé Boleslavi se vrací jedinečný festival slam poetry

0

Festivalové radovánky s létem nekončí, v Mladé Boleslavi se na podzim opět bude konat ojedinělý formát se slam poetry v hlavní roli. Přes 50 vystupujících se na 6 stagích představí už 4. – 6. října. Celkem proběhne kolem dvaceti jedinečných exhibic plných zajímavých jmen. Vystoupí slamové legendy jako je Anatol Svahilec, Tukan a Dr. Filipitch, nejoblíbenější slamerky a slameři ze všech koutů republiky, třeba Večerka, Tim Postovit, Dejv a Luka Leonardi, ale i novější, zato velmi znělá jména na scéně, např. Krála, Strýc Pepin a Sofie. Program nabídne exkluzivní tematické exhibice, které se od běžných budou lišit v nejrůznějších aspektech. Chystá se např. slovenská, polská nebo anglická exhibice a další geograficky zarámované soupisky, výběr ze slamových tatínků, sportovců, nebo loni úspěšné vykrádání cizích textů. Na Boleslamu zkrátka některá zajetá pravidla padají v zájmu kreativního vyřádění! Mluvené slovo v programu doplní také hudba a improvizované divadlo.

Touha uspořádat festival slam poetry se v komunitě kolem žánru rozvíjela několik let. Mluvené slovo bývá na festivalech běžně vnímáno čistě jako doprovodný program, vznikající produkční tým nicméně věřil, že slam zvládne obstát i jako hlavní hvězda. Kvůli pandemii a související kulturní karanténě se ale nakonec první ročník povedlo uvést v realitu až loni, a to v rámci oslav 20. narozenin české slam poetry. Cílem prvního Boleslamu bylo propojení několika paralelních slamových exhibic do jedné velké, samostatné kulturní akce. Aby tyto exhibice byly nejen co divácky nejlákavější, ale také co nejpestřejší, vytvořila se neuvěřitelně bohatá paleta tematických formátů, které jinde nikdy předtím nebyly k vidění. Ať už se jednalo o kalašnikov slam, smutný a naopak pohodový slam, slam pouze prvních a špatných textů, nebo soutěž Olomouc versus Brno, nové koncepty přinesly zbrusu nový a neopakovatelný zážitek nejen všem příchozím, ale také samotným vystupujícím. První, tak trochu experimentální ročník dopadl nad očekávání a navštívilo ho přes 200 osob.

Boleslam Mladá Boleslav
Boleslam Mladá Boleslav

“Loni před festivalem jsme si úvahy o dalším ročníku raději zakázali, abychom to nezakřikli. Výsledný efekt pro celou naši komunitu i boleslavskou kulturní scénu nás pak ale záhy přesvědčil, že druhý ročník bude,” říká ředitel festivalu a přední představitel žánru Václav Šindelář, známý pod uměleckým pseudonymem Anatol Svahilec. Mladá Boleslav se jako festivalové místo ukázala být ideální, a to jak kvůli dopravní dostupnosti, tak také díky podmínkám pro vytvoření několika stagí v různých prostorech ve vzájemné krátké docházkové vzdálenosti. Boleslam chce představit slam poetry místnímu publiku, ale také podpořit cestovní ruch a kulturní scénu v regionu. “Slameři, slamerky i fanouškovská základna existuje všude možně po republice a Boleslam má ambici stát se vedle českého slamového finále pravidelně mimořádnou událostí milovníků i milovnic, stejně jako mistrů a mistryň performativní autorské poezie,” doplňuje Šindelář k motivaci pro organizování dalšího ročníku. Stejně jako loni festival tvoří jen malý tým, rozrostl se nicméně o několik lidí tak, aby byla na základě loňských zkušeností organizace ještě lepší a průběh co nejhladší.

Pro zájemce o ubytování z jiných koutů republiky nabízí organizátorský tým i letos možnost noclehu v tělocvičně základní školy. Program je však opět sestaven tak, aby na něj přespolní zvládli bez problému dorazit. V pátek bude festival zahájen v 19h. Druhý festivalový den odstartuje snídaně v 9:00 a od 10:00 se už můžete těšit na slamové i hudební zážitky na všech 6 stagích, program bude pokračovat až do pozdního večera.

Václav Šindelář zve návštěvnictvo k prozkoumání nového kulturního formátu. “Pokud máte pocit, že zábavný festival je je hudební, výtvarný či divadelní, krutě se pletete,” usmívá se.

Všechny potřebné informace včetně programu mohou návštěvníci najít na facebookové události nebo na webových stránkách. Vstupenky zájemci zakoupí zde.

O slam poetry

Žánr vznikl v polovině 80. let 20. století v USA a rychle se rozšířil po celém světě. Je definován jako performativní žánr přednesu autorské poezie a svým formátem osciluje mezi uměleckými obory dramatické recitace, storytellingu a stand-upu. Letos získal cenu Magnesia Litera a pravidelné exhibice se pořádají ve více než 40 městech po celé ČR – včetně všech krajských. Bývá zastupován na největších kulturních festivalech (Colours of Ostrava, Rock for People, MFF Karlovy Vary, Letní filmová škola Uherské Hradiště, Festival Banát a další). Každý rok probíhá také mistrovství republiky za účasti bezmála tisíce diváků. Scénu tvoří zhruba stovka aktivních tvůrců a tvůrkyň působících po celé zemi.

Vstupenky: https://shorturl.at/sBlH8

Festivalová místa:
Pluhárna, Havlíčkova 456/1
Altán, Na Výstavišti 115
Škoda nezajít, Staroměstské nám. 87/8
Klementinka, tř. Václava Klementa 601
Divadelní klub, Palackého 263
Městský palác Templ, Krajířova 102

Akce vzniká ve spolupráci s Boleslam, z. s., Detour Production, z. s. a Netradiční spolek, z. s.

https://boleslam.webnode.cz

facebook