1. Home
  2. Aktuality
  3. Nové vedení Svazu českých divadelních ochotníků
Nové vedení Svazu českých divadelních ochotníků

Nové vedení Svazu českých divadelních ochotníků

0

V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Konference potvrdila složení nového předsednictva, které povede SČDO v letech 2024–2029. Předsedkyní byla zvolena Vlaďka Koďousková, která má dlouholeté zkušenosti jako předsedkyně Jizerské oblasti. Vlaďka Koďousková střídá dlouholetého předsedu Josefa Hejrala, který na konferenci obdržel titul Čestný předseda SČDO. Novým místopředsedou se stal Ondřej Benda, který vystřídal Jaroslava Vondrušku. V dalším funkčním období v pozici místopředsedy pokračuje Aleš Pop.

Vlaďka Koďousková v úvodní řeči poděkovala předsednictvu i všem přítomným za projevenou důvěru: „Pro tuto funkci je třeba mít rozhled a spoustu zkušeností. Doufám, že si všichni budeme nápomocni, že půjde o společnou práci.“

Dále poukázala na důležitost vzdělávání nejen u mladé generace divadelníků, ale i těch zkušenějších. Vzájemnou inspiraci a naslouchání považuje za klíč k úspěchu.

Svaz se v nadcházejících letech zaměří na podporu souborů v jednotlivých oblastech, vzdělávání členů a zapojení mladé generace. Užší spolupráce s dalšími kulturními organizacemi je také jednou z priorit nového vedení.

Kompletní složení nového předsednictva pro funkční období 2024-2029:

  • Hana Kalašová, Jan Müller, Aleš Pop, Marie Veřmiřovská (nominanti Skupiny amatérských loutkářů)
  • Jaromír Kejzlar, Pavel Panenka, Ludmila Panenková (nominanti Českého středohoří)
  • Vlaďka Koďousková, Josef Hejral (nominanti Jizerské oblasti)
  • Vladimír Jašek, Jan Koráb (nominanti Jižní Moravy)
  • Ondřej Benda, Zdeňka Kulová, Tomáš Marek (nominanti za Moravskoslezskou oblast)
  • Jiří Čech, Jaroslav Vondruška (nominanti za Prahu a Střední Čechy)
  • František Denk (nominant za Střední Moravu)
  • Petr Johanovský, Václav Moravec, Hana Šiková (nominanti za Západní Čechy)

Z nově zvolených členů předsednictva také vzešel Sekretariát (užší pracovní tým scházející se mezi termíny zasedání předsednictva).Revizní komise pro období 2024–2029 bude pracovat pod vedením jejího předsedy Lukáše Frydrycha. Členy jsou Václav Benda, Kateřina Gregorová a Jan Suchý.