1. Home
  2. Přehlídky a festivaly
  3. „Činoherní klub uvádí:“ po dvaceti letech
„Činoherní klub uvádí:“ po dvaceti letech

„Činoherní klub uvádí:“ po dvaceti letech

0

Snad to nebude působit troufale, když s pozvánkou na podzimní část přehlídky „Činoherní klub uvádí“ připomenu souvislosti její dvacetileté historie s šedesátým výročím Činoherního klubu.

Činoherní klub nyní slaví Šedesátou sezónu a přehlídka „Činoherní klub uvádí“ vstupuje do své dva a dvacáté sezony. Činoherní klub zaštiťoval tuto přehlídku do konce roku 2023. V letošním roce se tento projekt stal součástí Památníku Šoa Praha a koná se ve spolupráci s Činoherním klubem a organizací NIPOS-ARTAMA a za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky.

Na počátku projektu „Činoherní klub uvádí“ bylo v roce 2003 představení, které mělo symbolickou lidskou vazbu na Činoherní klub: V jednom večeru se na jevišti v roli režisérek vlastních inscenací setkaly Halka Třešňáková, vnučka herečky Jiřiny Třebické, a Margareta Hrůza, dcera scénografa Luboše Hrůzy. Později zde několikrát vystupoval Kytlický ochotnický spolek (KOS), který tu uvedl také hru Pavla Landovského Hodinový hoteliér. V roce 2023 byla posledním představením přehlídky pod patronací Činoherního klubu Prodaná nevěsta Kytlického ochotnického spolku v režii Heleny Albertové. V souvislosti s Šedesátou sezónou ČK jistě stojí za to Jiřinu Třebickou, Luboše Hrůzu a Pavla Landovského připomenout.

NĚKOLIK DAT O PŘEHLÍDCE

„Celoroční přehlídka amatérských souborů je příležitostí zvát neprofesionální herce, soubory a divadelníky z Čech, Moravy a Slezska. Jeviště Činoherního klubu se stává na čas prostorem, kde jednou za měsíc může být divák přítomen setkání s lidskou činností ze záliby a může prožít její proměnu v divadelní zážitek.“

Divácký ohlas přehlídky odráží hlasování diváků, které jsem si vedl s příznivci amatérského divadla a jejich přáteli. K souborům, které diváky nejvíc zaujaly, patří: DS Jana Honsy Karolinka (Doma) a Scéna Kralupy nad Vltavou (Kráska z Leenane). Z nedávné doby také Gymnázium Přírodní škola (Návštěva z pravěku, Terezínské zvony), Taneční a pohybové studio Magdaléna (Maagal), Dramacentrum Bezejména Liberec (Svědectví o životě v KLDR), Divadelní Sekce Praha (P.r.s.a.).

Z pohledu geografického se „ČK uvádí“ rozhlédlo do všech koutů naší vlasti: nejvíce souborů bylo z Prahy (48), následovaly Středočeský (15) a Královohradecký kraj (10). Ale třeba i z Moravskoslezského kraje jsme mohli během dvaceti let pozvat 5 souborů.

Z pohledu žánrového se stále nejvíc hraje interpretační divadlo, následují autorské inscenace a autorské divadlo. Studentské divadlo na přehlídce dosud zastupovalo 65 souborů.

Letošní rok je pro nás ve znamení určitého ekonomického hledání. Soubory, které jsme prozatím pozvali, chápou tuto situaci a k propagaci svých představení přistupují velmi zodpovědně. (Klepeme na dřevo.) Součástí naší přehlídky se stal i projekt od „Svědectví ke podobenství“ Památníku Šoa Praha.

PODZIM 2024

Podzimní část „ČK uvádí“ otevřeme dílem dramatika Karla Čapka: v jednom večeru zahraje nejprve Divadelní soubor Gymnázia Přírodní škola dramatizaci románu Továrna na absolutno (autorem dramatizace je student Johan Březka, režiséry jsou studenti František Prokop a Johan Březka; inscenace byla součástí festivalu „Od svědectví k podobenství“). Druhou inscenací večera bude hra Karla Čapka R.U.R. v podání nejstaršího českého ochotnického souboru DS Krakonoš z Vysokého nad Jizerou. Obě inscenace s sebou nesou varování před nekontrolovaným vývojem technologií a přístupů k nim.
Další inscenací bude Žebrácká opera Václava Havla v nastudování DS Právě začínáme z Horních Počernic. Tato hra má k Horním Počernicím historický vztah, neboť právě zde došlo 1. listopadu 1975 k její dobře utajené premiéře v provedení Divadla Na tahu. Činoherní klub uvedl Žebráckou operu v roce 1990 v režii Jiřího Menzela, který později natočil i stejnojmenný film s herci Činoherního klubu.
V listopadu uvítáme inscenaci hry Rajiva Josepha Strážci Tádž Mahalu Divadla SoLITEAter. Soubor byl vybrán na letošní Jiráskův Hronov z přehlídky Piknik Volyně. Poslední inscenací bude česká klasika – hra Každý něco pro vlast Václava Klimenta Klicpery v podání Kytlického ochotnického spolku.

Vážení diváci, jste srdečně zváni do Činoherního klubu na jeho Šedesátou sezonu i na 22. sezonu přehlídky „Činoherní klub uvádí“. Odkazuji Vás na webové stránky ČK.

Radvan Pácl
dramaturg „ČK uvádí“