1. Home
  2. Ze života souborů
  3. Statické divadlo se vrací s novou inscenací
Statické divadlo se vrací s novou inscenací

Statické divadlo se vrací s novou inscenací

0

Statické divadlo se po několika letech vrací s novou plnohodnotnou inscenací Básník, kterou za několik dnů uvede ve dvou premiérách ve Frýdku-Místku a Ostravě. Básník navazuje na starší úspěšné inscenace Útěk a Párek, které Statické divadlo uvedlo mj. na řadě českých festivalů neprofesionálního divadla.

Básník je tragikomická groteska o životě a díle Petra Bezruče a o naší pravdě, která nakonec zvítězí nad všemi ostatními pravdami, i kdyby byly stokrát víc pravda. Co se dá o Bezručovi ještě říct, kromě toho, že už se o něm všechno řeklo? Má smysl se v tom ještě nimrat? Uvidíte jevištní pojednání o vztahu autora a díla, o rozostření, rozkydlosti, kvedlačce času a o tom, že blbci jsme tak trochu všichni.

Básníka připravila osvědčená tvůrčí dvojice Jakub Tichý (text a režie) a Ondřej Turoň (dramaturgie a výprava), doplněná o nové tváře: hudbu složil Jakub Novák známý mj. z kapely Šamanovo zboží, a soubor se rozrostl o dvouhlavou dámskou šatnu.

Statické divadlo je v Připoostraví zakořeněný soubor porůznu tvořící od roku 2015. V minulosti uvádělo své inscenace, jako byl Útěk nebo Párek, na ostravských divadelních scénách ve Staré Aréně, v Cooltouru a ve Studiu G, stejně jako po celé České republice. Statické divadlo opakovaně vystupovalo na prestižních přehlídkách neprofesionálního divadla, např. na Jiráskově Hronově, Šrámkově Písku, na Tygřím výběru na pražské Štvanici a mnoha dalších. Jeho tvorba je dlouhodobě pozitivně hodnocena odbornou kritikou. Po drobném personálním přeskupení se nyní vrací se svou čtvrtou plnohodnotnou inscenací.

Básník

Kde pochybující inteligent ztroskotá, tam snaživý a vytrvalý blbec vždycky dojde cíle.

Režie: Jakub Tichý
Výprava: Ondřej Turoň & Statické divadlo
Hudba: Jakub Novák
Light Design a technická spolupráce: Jakub Sadílek, Petr Votoupal
Hrají: Radoslav Piekielnicki, Ondřej Turoň, Renata Fišrová, Jana Klečková, Jakub Tichý, Ondřej Kaňák

Premiéry:
čtvrtek 10. října, Divadelní klub D.N.A., Frýdek-Místek (https://klubdna.cz/)
pátek 11. října, Studio G, Ostrava (https://https://studiog.cz/)

Reprízy:
čtvrtek 14. listopadu, Divadelní klub D.N.A., Frýdek-Místek (https://klubdna.cz/)
pátek 15. listopadu, Studio G, Ostrava (https://https://studiog.cz/)

Více na: https://statickedivadlo.cz

Kontakty:
staticke.divadlo@budilovas
+420 736 665 652

Štítky: